Chisturile ovariene sunt pungute mici, umplute cu lichid, intr-un ovar sau pe suprafata acestuia. Iti explicam cum se face diagnosticarea unui chist ovarian, care sunt riscurile in cazul in care nu se aplica un tratament corect si la timp, si care sunt solutiile la care se poate ajunge.
Femeile au doua ovare – fiecare cu dimensiunea si forma unei migdale – pe fiecare parte a uterului. Ouale (ovule), care se dezvolta si se maturizeaza in ovare, sunt eliberate in cicluri lunare in perioada fertila.
Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat. Majoritatea chisturilor ovariene prezinta disconfort mic sau deloc si sunt inofensive. Cele mai multe dispar fara tratament, in cateva luni.
Cu toate acestea, chisturile ovariene – in special cele care s-au rupt – pot provoca simptome grave. Pentru a va proteja sanatatea, efectuati periodic controale de specialitate si fiti la curent cu simptomele care pot semnala o problema potential grava.
Simptomele unui chist ovarian
Majoritatea chisturilor nu cauzeaza simptome si dispar de la sine. Cu toate acestea, un chist ovarian mare poate provoca:
- durere pelvina – o durere surda sau ascutita in abdomenul inferior, pe partea chistului;
- greutate in abdomen;
- balonare.
Cand mergeti la medic
Solicitati asistenta medicala imediata daca aveti:
- dureri abdominale sau pelvine bruste, severe;
- durere cu febra sau varsaturi;
- daca aveti aceste semne si simptome sau cele ale socului – piele rece, respiratie rapida si ameteala sau slabiciune.
Cauzele aparitiei unui chist ovarian
Majoritatea chisturilor ovariene se dezvolta ca urmare a ciclului menstrual (chisturi functionale). Alte tipuri de chisturi sunt mult mai putin frecvente.
Chisturi functionale
Ovarele dezvolta, in mod normal, structuri asemanatoare chistului numite foliculi, in fiecare luna. Foliculii produc hormonii estrogen si progesteron si elibereaza un ou (ovul) atunci cand ovulati.
Daca un folicul lunar normal continua sa creasca, este cunoscut sub numele de chist functional. Exista doua tipuri de chisturi functionale:
- Chistul folicular. In jurul punctului de mijloc al ciclului menstrual, un ovul izbucneste din foliculul sau si se deplaseaza pe trompa uterina. Un chist folicular incepe atunci cand foliculul nu-si rupe sau elibereaza oul, ci continua sa creasca.
- Chistul corpului galben. Cand un folicul isi elibereaza oul, incepe sa produca estrogen si progesteron pentru conceptie. Acest folicul este acum numit corpul galben. Uneori, lichidul se acumuleaza in interiorul foliculului, determinand cresterea corpului galben intr-un chist.
Chisturile functionale sunt de obicei inofensive, rareori provoaca durere si adesea dispar singure in doua sau trei cicluri menstruale.
Alte tipuri chisturi
Tipurile de chisturi care nu au legatura cu functia normala a ciclului menstrual includ:
- Chisturi dermoide. De asemenea, numite teratoame, acestea pot contine tesut, cum ar fi parul, pielea sau dintii, deoarece se formeaza din celule embrionare. Rareori sunt cancerosi.
- Cistadenomii. Acestea se dezvolta pe suprafata unui ovar si pot fi umplute cu un material apos sau mucos.
- Endometrioame. Acestea se dezvolta ca urmare a unei afectiuni in care celulele endometriale uterine cresc in afara uterului (endometrioza). Unele tesuturi se pot atasa de ovar si pot forma o crestere.
Chisturile dermoide si cistadenomele pot deveni mari, provocand deplasarea ovarului din pozitie. Acest lucru creste sansa de rasucire dureroasa a ovarului, numita torsiune ovariana. De asemenea, torsiunea ovariana poate duce la scaderea sau oprirea fluxului sanguin catre ovar.
Factori de risc pentru dezvoltarea chisturilor ovariene
Riscul de a dezvolta un chist ovarian este sporit de:
- Probleme hormonale. Acestea includ administrarea medicamentului pentru fertilitate clomifen, care este utilizat pentru a va determina sa ovulati.
- Sarcina. Uneori, chistul care se formeaza atunci cand ovulati ramane pe ovar pe tot parcursul sarcinii.
- Endometrioza. Aceasta afectiune determina cresterea celulelor endometriale uterine in afara uterului. Unele tesuturi se pot atasa de ovar si pot forma o crestere.
- O infectie pelvina severa. Daca infectia se raspandeste in ovare, poate provoca chisturi.
- Un chist ovarian anterior. Daca ati avut un chist, probabil ca veti dezvolta mai multe.
Complicatii ale chistului ovarian
Unele femei dezvolta tipuri de chisturi mai putin frecvente, pe care medicul le identifica in timpul unui control de specialitate. Masele ovariene chistice care se dezvolta dupa menopauza pot fi canceroase (maligne). De aceea este important sa mergeti regulat la medic.
Complicatiile rare asociate cu chisturile ovariene includ:
- Torsiunea ovariana. Chisturile care se maresc pot provoca miscarea ovarului, crescand sansa de rasucire dureroasa a ovarului (torsiune ovariana). Simptomele pot include aparitia brusca a durerii pelvine severe, greata si varsaturi. De asemenea, torsiunea ovariana poate scadea sau opri fluxul de sange catre ovare.
- Ruptura. Un chist care se rupe poate provoca dureri severe si sangerari interne. Cu cat chistul este mai mare, cu atat este mai mare riscul de rupere. Activitatea viguroasa care afecteaza pelvisul, cum ar fi actul sexual vaginal, creste, de asemenea, riscul.
Tratamentul indicat in caz de chist ovarian
Tratamentul depinde de varsta pacientei, de tipul si dimensiunea chistului si de simptome. Medicul dumneavoastra va poate sugera:
- Monitorizare atenta si regulata. In general, chistul dispare in cateva luni. Aceasta este de obicei o optiune, daca nu aveti simptome si o ecografie arata ca aveti un chist simplu, mic, plin cu lichid. Este posibil ca medicul sa indice ecografii la intervale de timp regulate, pentru a vedea daca chistul se schimba in dimensiune.
- Tratament medicamentos. Medicul poate recomanda contraceptive hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, pentru a impiedica recidivarea chisturilor ovariene. Cu toate acestea, pilulele contraceptive nu vor micsora un chist existent.
- Interventie chirurgicala. Medicul poate sugera indepartarea unui chist care este mare si nu arata ca un chist functional, este in crestere, continua prin doua sau trei cicluri menstruale ori provoaca durere.
Unele chisturi pot fi indepartate fara a elimina ovarul (cistectomia ovariana). In unele cazuri, medicul poate sugera indepartarea ovarului afectat si lasarea intacta a celuilalt (ooforectomie). Daca o masa chistica este canceroasa, medicul va recomanda un specialist in acest tip de cancer.
Desi nu exista nicio modalitate de a preveni chisturile ovariene, controalele pelvine regulate va asigura ca modificarile din ovare sunt diagnosticate cat mai curand posibil. Fiti atente la modificarile ciclului lunar, inclusiv la simptomele menstruale neobisnuite, in special la cele care persista mai mult de cateva cicluri. Discutati cu medicul despre modificarile care va preocupa.