Histeroscopia, cand este indicata si la ce sa te astepti dupa interventie

cat costa histeroscopia

Histeroscopia este o interventie care permite vizualizarea interiorului uterului cu ajutorul unui sistem optic numit telescop. O histeroscopie poate fi diagnostica sau operatorie, in functie de scopul ei. Discutam despre cele doua tipuri si despre cum decurge, inclusiv cu pregatirile inainte de interventie, in materialul urmator.

Histeroscopie diagnostica

Histeroscopia diagnostica permite confirmarea sau infirmarea unei patologii. Discutam despre tumori, aderente, obstructii ale trompelor, malformatii uterine, inflamatii etc.

Histeroscopie operatorie

Histeroscopia operatorie sau chirurgia intrauterina se efectueaza cu ajutorul unui instrument introdus alaturi de camera video. Excizia de tumori uterine – polipi sau fibroame, rezectia aderentelor uterine, septului uterin sunt cateva exemple de interventii ce pot fi realizate cu succes pe aceasta cale.

Cum se desfasoara interventia

Instrumentele pentru histeroscopie au evoluat si au diametre din ce in ce mai mici, astfel incat o mare parte a procedurilor se pot realiza in ambulator, fara a fi nevoie de anestezie. Nu vei simti durere in timpul interventiei, mai degraba un mic disconfort. In cazul unei operatii laborioase, este necesara anestezia generala.

histeroscopie

Histeroscopia se efectueaza imediat dupa terminarea menstruatiei sau dupa inhibarea endometrului cu anticonceptionale. Cavitatea uterina trebuie destinsa cu ajutorul unui lichid (ser fiziologic, de exemplu), care departeaza peretii uterini, permitand o vizualizare mai buna.

Cum te pregatesti pentru histeroscopie

Ca in orice interventie chirurgicala, factorul psihologic joaca rolul cel mai important.

Medicul tau trebuie:

  • Sa stabileasca cu acuratete diagnosticul. Este de preferat ca medicul care te opereaza sa efectueze si investigatiile paraclinice (de exemplu, ecografie). In acest fel, va avea o imagine clara a leziunii, localizarea acesteia, extinderea, raportul cu celelalte structuri anatomice etc.
  • Sa stabileasca daca leziunea este izolata sau asociata cu alte patologii care pot da aceleasi simptome (de exemplu, excizia unui polip asociat cu adenomioza poate sa nu rezolve sangerarea anormala pe care o aveai).
  • Sa stabileasca clar daca beneficiul este optim prin tratament chirurgical.
  • Sa iti explice clar riscurile si complicatiile procedurii. Este de preferat sa le stii inainte, decat se la afli dupa ce au aparut.

In cazul histeroscopiei efectuate in ambulatoriu, nu este necesara nicio pregatire speciala. Daca procedura se desfasoara sub anestezia generala, este indicat sa nu bei si sa nu mananci cu 6 ore inainte .

La ce sa te astepti dupa interventie

Durerea ar trebui sa fie minima sau absenta. Este posibil ca o perioada sa ai mici sangerari, uneori pana la menstruatia urmatoare. In cazul in care exista risc de infectie, vei urma tratament antibiotic.

histeroscopie cu anestezie

Dupa anumite interventii , medicul poate considera necesar sa monteze un dispozitiv intrauterin sau sa va prescrie tratament hormonal, de obicei o perioada de 2-3 luni.

Daca dupa ce ai ajuns acasa ai dureri, sangerare importanta, febra, varsaturi, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului sau clinicii unde ai efectuat interventia.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Solicita o programare