Abordarea corecta a unui cuplu infertil incepe intotdeauna cu o diagnosticare completa. Este singurul mod prin care se poate indica un tratament cu reale sanse de reusita. Despre tipuri de tratament pentru infertilitate discutam in acest articol si cand pot fi ele recomandate, dupa ce realizam o diagnosticare corecta a cuplului infertil.
Unele tipuri de infertilitate nu pot fi prevenite, dar exista mai multe comportamente ce pot creste sansele de sarcina. Astfel, pentru cupluri, specialistii recomanda intretinerea relatiilor sexuale regulate, de mai multe ori in timpul ovulatiei. Actul sexual care are loc cu cel putin cinci zile inainte si pana la o zi dupa ovulatie imbunatateste sansele de a ramane insarcinata. Ovulatia are loc de obicei la mijlocul ciclului, la jumatatea distantei dintre perioadele menstruale, pentru majoritatea femeilor cu cicluri menstruale la aproximativ 28 de zile.
In cazul barbatilor, desi majoritatea tipurilor de infertilitate nu pot fi prevenite, ar putea ajuta sa:
- evite fumatul si consumul de alcool, care pot contribui la infertilitatea masculina;
- sa evite baile fierbinti, deoarece acestea pot afecta temporar productia si motilitatea spermei;
- sa evite expunerea la poluarea industriala sau de mediu, care pot afecta productia de sperma;
- sa limiteze medicamentele care pot afecta fertilitatea, atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si cele fara prescriptie medicala.
Diagnostic corect inainte de tratament pentru infertilitate
Femeia care doreste sa ramana insarcinata va trece printr-un consult fizic general, inclusiv un consult ginecologic obisnuit.
Testele specifice de fertilitate pot include:
- testarea ovulatiei: un test de sange masoara nivelul hormonilor pentru a vedea daca exista ovulatie;
- histerosonografia. Evalueaza starea uterului si a trompelor uterine si cauta blocaje sau alte probleme. Se realizeaza prin injectarea substantei de contrast in uter si realizarea unei ecografii.
- testarea rezervei ovariene. Ajuta la determinarea cantitatii de ovocite disponibile pentru ovulatie
- alte teste hormonale. Verifica nivelurile hormonilor ovulatori, precum si hormonii hipofizari ce controleaza procesele de reproducere.
- ecografia pelvina
- laparoscopie: interventie chirurgicala minim invaziva pentru a examina trompele uterine, ovarele si uterul. Laparoscopia poate identifica endometrioza, blocajele sau neregularitatile trompelor uterine si problemele cu ovarele si uterul. Mai multe in Laparoscopia, tehnica pentru explorare si interventie.
Pachet de analize pentru barbati
Analizele pentru depistarea infertilitatii masculine incearca sa identifice cauza ori cauzele pentru care nu se obtine o sarcina, atunci cand analizele femeii sunt in regula. Astfel, este posibil ca partenerul sa fie supus unui control fizic general, inclusiv o examinare a organelor genitale.
Testele specifice de fertilitate pot include:
- analiza materialului seminal. In unele cazuri, si urina poate fi testata pentru prezenta spermatozoizilor
- testarea hormonala
- testare genetica. Se pot face teste genetice pentru a determina daca exista un defect genetic ce cauzeaza infertilitate.
- biopsie testiculara. Poate fi efectuata pentru a identifica anomaliile ce contribuie la infertilitate sau pentru a extrage spermatozoizii pentru tehnici de reproducere asistata, cum ar fi FIV.
- imagistica. In anumite situatii, pot fi efectuate studii imagistice precum RMN cerebral, ecografie transrectala sau scrotala.
Tratament pentru infertilitate
Indicarea unui tratament pentru infertilitate depinde de cauza infertilitatii, dar si de varsta femeii sau a partenerului. In situatia in care sarcina nu se poate produce in mod natural, cuplurile pot, deseori, sa obtina o sarcina prin:
- inseminarea intrauterina (IUI). Spermatozoizii sanatosi obtinuti prin centrifugare sunt plasati direct (concentrat) in uter, in apropierea momentului in care ovarul elibereaza unul sau mai multe ovule pentru a fi fertilizate.
- chirurgie pentru restabilirea fertilitatii. Problemele uterine precum polipii endometriali, un sept uterin, tesutul cicatricial intrauterin si unele fibroame pot fi tratate prin interventie chirurgicala histeroscopica. Endometrioza, aderentele pelvine si fibroamele mai mari pot necesita interventie chirurgicala laparoscopica sau interventie chirurgicala cu o incizie mai mare a abdomenului.
- Fertilizare in vitro cu ovocite proprii sau donate. Este cea mai comuna tehnica de reproducere asistata. FIV implica stimularea si extragerea mai multor ovule mature, fertilizarea lor cu spermatozoizi, in laborator, si implantarea embrionilor in uter, la cateva zile dupa fertilizare.
Daca va confruntati cu o problema de infertilitate sau nu reusiti sa ramaneti insarcinata, fara sa cunoasteti cauza, puteti face o programare la Dr. Bogdan Staicu, medic primar obstetrica-ginecologie, cu competente in tratamentul infertilitatii cuplului, ultrasonografie, reproducere umana asistata si medicina materno-fetala.
surse: who.int, mayoclinic.org